Érdemes Neked is vigyáznod: ezt a 9 anyagot sose kend az arcodra

Arcunk mindannyiunk számára nagyon fontos, hiszen erről ismernek fel mások, és az emberi kommunikációban is kiemelt szerepet játszik. Éppen ezért érdemes óvni és védeni, és nem kitenni olyan anyagok hatásának, amelyek csak károsítanák az arcbőrünket.

Vegyünk tehát sorra néhány ilyen anyagot.

Testápoló krémek, lábkrémek

Elsőre sokaknak meglepőnek tűnhet, hogy miért ne kenhetnénk testápoló krémet az arcunkra. Zsíros állaga és túlzottan erős illatanyagai miatt azonban ezek a krémek irritálhatják az arc érzékeny bőrét, és gyulladást, pattanásokat okozhatnak. A lábkrémre ez hatványozottan igaz, mivel ez nemcsak zsíros, de ragacsos is.

Sampon, hajszérum, hajkondicionáló

Ezeket a készítményeket mind a haj ápolására fejlesztették ki, és kifejezetten arra szolgálnak. Ne kend az arcodra, mert az arcbőrt erősen száríthatják. Ha az arcodra kerülnek ezek a szerek, utána alapos hidratációra lesz szüksége az arcbőrödnek.

Hajlakk

Bár egy időben elterjedt, hogy a hajlakk a smink rögzítésére is használható, a valóságban szárítja és “elnyűvi” az arcbőrt, külsőd fáradt és megviselt lesz tőle.

Ecet

Az ecet elvonja a vizet a bőrtől, és erősen kiszárítja azt. A magasabb koncentrációjú ecet ráadásul égetheti a bőrt.

Dezodor

Mivel a dezodor nem engedi “lélegezni” az arc érzékeny bőrét, így azt gyorsabban öregíti, gyulladást és pattanásokat okozhat.

Körömlakk

A körömlakk súlyosan szárítja az arcbőrt, így kifejezetten tilos azt az arc festésére használni bármilyen körülmények között!

Hajfesték

A hajfesték sose kerüljön az arcunkra, mert nagyon káros az arcbőr számára. A szemöldök festésére pedig a legjobb növényi színezéket használni.

Majonéz és növényi 

Bár a hajra gyakorolt hatása igen pozitív és sok házi készítésű hajpakolás tartalmaz majonézt, de az arcbőr pórusait eltömítve az arcon zsírosodást, mitesszereket, pattanásokat okozhat.

Növényi zsiradék

Ismét csak a pórus eltömítő hatása miatt ellenjavallt. Ha valamilyen okból mégis használnod kell az arcodon, csak a jól körülhatárolható területen tedd, amely a használat okát adó problémával érintett.

 

Forrás: erdekesportal