Anna Kryanova, az ismert pszichológus elmondja, honnan veheted észre, hogy valaki nem szeret téged (a “nem-szeretet” jelei)

Anna Kryanova az egyik legismertebb pszichológus Oroszországban, ő ugyanakkor TV bemondóként, íróként és költőként is ismertté vált.

Megfogalmazta, hogy miből vehetjük észre, hogy valaki nem szeret minket:

Amikor valaki nem szeret, akkor nem tudsz vele beszélgetni, nevetni, nem tudod őt megölelni, nem tudod elmondani mit érzel, nem tudsz kérni tőle semmit. Ilyenkor meg kell érteni, hogy ez most egy nehéz helyzet.

Úgysincs szükséged semmire, nem számíthatsz a másik ember segítségére. A “nem-szeretet” az, amikor a másik nem vitatkozik veled, de nem is dicsér meg, olyan vagy neki, mintha nem is léteznél. Ilyenkor kellemetlen a szeretett személlyel étkezés közben szembeülni.  Olyan, mintha szinte egyáltalán nem törődne veled, nem szól hozzád, nem beszélget Veled.

Rendkívül kritikus veled, már a kegyetlenség határáig: könnyen azt mondja, hogy túl sokat eszel, ha pedig te főztél, akkor elfogyasztja a vacsorát anélkül, hogy egy szót is szólna. Az sem fogja érdekelni, hogy tisztán tartod a lakást és a virágokat is gondozod.

Nem véd meg, nem áll ki érted. Egyáltalán nem érdekled.

Amikor nem kapsz ajándékot, az is “nem-szeretet”. Amikor sajnálja a pénzét rád, az is “nem-szeretet”. Nem utálat, de sokszor rosszabb mint az utálat, mert általában irigységből utálunk valakit. A nem-szeretetnek nincs oka.

Még akkor is “nem-szeretet” szól belőle, ha azt mondja, szeretlek, de hagyj békén. A “nem-szeretet” miatt sokan félénkké és gátlásossá válnak, mindig attól félnek, hogy mindent elrontanak, hibáznak és idegeskednek

Egy ilyen helyzetben nincs más mit tenned erősnek kell lenned és más utat kell választanod, mert szeretet és szerelem nélkül mit sem ér a lét.

Ne felejtsd el megosztani, hogy más is tudjon róla!

Tudásfája / ketkes

A fentiekben leírtuk a “nem-szeretet” “tüneteit”, amelyekről felismerhető. Mégis, mi is a “nem-szeretet” lényege?

Mindez a szeretet ellentéte anélkül, hogy bármilyen érzelmet is jelentene (tehát nem gyűlölet). A szeretet a Wikipedia szerint pedig a különböző érzelmeket, állapotokat, magatartásformát jelölhet a személyek közötti vonzalomtól („szeretem a páromat”), az étkezés öröméig („szeretem a májas hurkát”). Utalhat erős kötődést jelölő érzelemre, és személyes vonzódásra. Erényt is mutathat, ami az emberi kedvességet, együttérzést és vonzódást tükrözi — „mások javára történő önzetlen, hűséges és jóindulatú törődést”. Leírhat kegyelmes és könyörületes cselekedeteket más emberek, önmagunk vagy állatok iránt